
Karneval chutí: kančí kýta i pražený štír
Propagovat tradiční českou a moravskou kuchyni a ukázat aktuální úroveň moderní české gastronomie a vybraných restauračních služeb, to vše za lidové ceny. Takové cíle si klade výstava Karneval chutí, která se uskuteční ve dnech 22. až 24. dubna v pavilonu A na výstavišti Černá louka. Záštitu nad jedinou akcí svého druhu v ČR převzal primátor Tomáš Macura.

Jen loni se Karnevalu chutí zúčastnilo na 7,5 tisíce lidí. Litovat nebudou ani ti, kteří navštíví jeho letošní čtvrtý ročník. Ten bude věnován hlavně prezentaci projektů Czech specials a Jak šmakuje Moravskoslezsko. Právě speciality z této nabídky budou po celou dobu výstavy připravovat v restauraci Asociace hotelů a restaurací ČR šéfkuchaři předních hotelů a restaurací Ostravy a Moravskoslezského kraje a nabízet je formou menu o třech chodech za pouhých 120 korun. K ochutnání bude dušená či pečená kančí kýta, králík s šípkovou omáčkou, vepřová líčka, kachní prsíčko, pošírovaný kapří filet na másle a další speciality. To vše servírováno jako v nejlepších restauracích.
Na své si ale přijdou i milovníci nejrůznějších ochutnávek, koštů, kulinářských show a gastronomických lahůdek všech druhů. Letos poprvé si budou moci pochutnat například na pštrosím mase a pštrosích výrobcích, na hmyzích specialitách, a především na restovaném štíru po mexicku. K tomu budou samozřejmě k dispozici vybrané druhy vína a možnost předvést v rámci soutěže pro návštěvníky něco ze svého vlastního kulinářského umění. Podmínkou je přihlásit se dopředu.
Podrobnosti o soutěži, prezentacích škol a dalších zajímavostech lze najít na stránkách městské společnosti Ostravské výstavy, a. s.