Fajne školní bistro pomáhá na cestě za atraktivním jídelníčkem ve školních jídelnách
V posledních měsících hojně diskutované téma přípravy změn školního stravování po 30 letech, v rámci ministerstvy připravovaných změn takzvaného spotřebního koše, je možné předeslat unikátním projektem města Ostravy s názvem Fajne školní bistro, realizovaným již šestým rokem.
Fajne školní bistro na MŠ Josefa Skupy. Foto: MMO
Zatraktivnit školní stravování, uvařit zdravý, chutný, vyvážený pokrm v rámci stanovených limitů pomáhají ve školních jídelnách špičkoví kuchaři. A nutno říci, že jejich pomoc je vyhledávaná, pro značný zájem škol byl v roce 2023 rozšířen tým kuchařů, kteří radí, jak uvařit kvalitní, zdravé a chutné jídlo v podmínkách školních jídelen.
„Vskutku průlomový projekt Fajne školní bistro byl v Ostravě zahájen už v roce 2019, daleko před aktuálně diskutovanými přípravami změn novely vyhlášky o školním stravování. Našim cílem je dětem ve školních jídelnách předkládat pestré, vyvážené, zdravé a současně chutné jídlo, podněcujeme k využívání regionálních potravin, snížení užití dochucovadel a soli, přípravě bezmasých pokrmů či přípravě tradičních jídel netradiční cestou. Současně vedeme ke snížení plýtvání potravinami. Reagujeme i na trendy ve společnosti, projekt reflektuje zvyšující se obezitu dětí v návaznosti na nedostatek pohybu dětí, směřuje ke zdravému stravování. Zájem je veliký, v uplynulých letech přibyly jídelny škol mateřských, vznikla i Digitální kuchařka. Fajne školní bistro má za sebou kus cesty a poděkování náleží všem, kteří se na něm podílejí,“ konstatuje náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.
V rámci Fajneho školního bistra se ve školních jídelnách uskutečnilo již 40 mentoringů, špičkoví kuchaři inspirovali kuchařky 28 základních a 12 mateřských ostravských škol. V tomto školním roce proběhlo již sedm návštěv „fajneho týmu“ ve školních jídelnách, dalších pět je ještě plánováno. Od prvopočátku projekt provází renomovaný kuchař David Valíček, kterého v roce 2023 doplnili v roli mentorů kuchaři Petr Bláha a Michal Adam. Součástí týmu je i Michaela Remešová a Dagmar Kovářů, nutriční specialistky. Projektu se účastní i žáci Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka. Pro významnou oblíbenost Fajneho školního bistra a enormní zájem škol vyráží „fajny“ tým od roku 2023 také do kuchyní škol mateřských na území města. Další novinkou Fajneho školního bistra je Digitální kuchařka, kde zájemci naleznou recepty z mentoringů, viz https://talentova.cz/projekty-mesta/fajne-skolne-bistro/.
Špičkoví kuchaři také konstatují, že některé školní jídelny jsou vybaveny na vysoce profesionální bázi, lépe než leckteré restaurace či hotely a neschází jim ani motivovaný personál, který se snaží reagovat na aktuální výživové trendy a jídla pro děti připravovat dle preferencí malých strávníků. „Kuchařky a kuchaři školních jídelen se navzájem inspirují, stravovací stereotypy jsou překonávány ve prospěch dětí. Krom toho, že dětem mnohdy schází pohyb, jejich stravovací návyky ovlivňují v současnosti sociální sítě. Často upřednostňují jídlo, které zhlédnou prostřednictvím instagramu apod., telefon neodkládají ani v době jídla, kdy se místo soustředění na jídlo, které jedí, věnují sledování videí na sociálních sítích. Školní jídelny nabízí alternativu, děti mohou jíst v komunitě, ne každý sám s telefonem v ruce, a věnovat svou pozornost i jídlu samotnému,“ dodává Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora pro školství.
Kromě mentoringů ve školách jsou realizovány také edukativní akce, různá školení a workshopy. Město kuchaře a kuchařky také oceňuje, ocenění získalo 39 zaměstnanců školních jídelen a šest školních jídelen. V rámci mentoringů zajímá lektory provoz a vybavení školní jídelny, organizace pracoviště, pracovní postupy, průběh přípravy pokrmu, čistota a úprava pracoviště během celého dne, vhodnost a čerstvost surovin, využití moderních surovin, spotřební koš, nutriční doporučení, ocenění strávníky, dietní stravování, vzhled školní jídelny – barevné sladění (optimisticky volené barvy podporující chuť k jídlu), podíl strávníků na výzdobě jídelny, hlučnost v jídelně, podporování klidné a pohodové konzumace stravy, organizace výdeje stravy, komunikace se strávníky a zákonnými zástupci – webové stránky apod.
Tým Fajneho školního bistra se shoduje ve smysluplnosti projektu, přínos vidí i ve vzájemné součinnosti města, škol, specialistů – kuchařů z komerčního sektoru a nutričních odbornic. Školy své stravování chtějí rozvíjet a posouvat v návaznosti na aktuální trendy, mají zájem o účast v projektu, hlásí se opakovaně a pokračují v cestě za lepším jídelníčkem. Tam, kde tým zavítá opakovaně pak vidí zlepšení, školy reflektují doporučení týmu, připravovaný jídelníček je pestrý, nezatížený nadměrným množstvím dochucovadel a soli, neschází luštěniny, ryby, zelenina, jídlo je odlehčené. Další informace k projektu Fajne školní bistro na webu talentova.cz, https://talentova.cz/projekty-mesta/fajne-skolne-bistro/.
Finanční limit na nákup potravin je stanoven v příloze č. 2 vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování. V ostravských mateřských školách se cena za oběd a dopolední přesnídávku a odpolední svačinu pohybuje v ceně 50–62 korun, v základních školách se cena za oběd pro žáky ve věku 7–10 let pohybuje v rozmezí 32–35 korun, pro žáky 11–14 let v rozmezí 35–37 korun a pro žáky 15 + pak 39–50 korun. Pedagogové rodiče informují o různých možnostech finanční podpory např. v rámci programu „Obědy do škol“ financovaného MPSV, ale i mnoha dalších. Snaží se tak zabránit vyloučení dětí z kolektivu, maximálně zapojit děti do vzdělávání i snížit absenci a celkovou školní neúspěšnost žáků. Bezplatné stravování ve školách pro školní rok 2024/2025 využívá 42 ostravských škol (mateřských a základních).